Gabriel Badea: Servicii conexe, un trend in industria de securitate
Scăderea profiturilor în industria de securitate a transformat oferirea de servicii conexe într-un trend, susţine preşedintele Federaţiei Serviciilor de Securitate.
Potrvit lui Gabriel Badea, este vorba despre servicii precum cele sanitare, de curăţenie sau cele de consultanţă, precum evaluarea riscului la securitate fizică.
„Serviciile de securitate, respectiv cele cunoscute sub denumirea clasică de pază şi protecţie, sunt servicii intens utilizatoare de forţă de muncă şi, de aceea, în acest domeniu marja de profit nu poate fi foarte mare. Mai mult decât atât, profitabilitatea acestui sector este şi va fi în continua scădere ca urmare a creşterilor repetate ale salariului minim pe economie şi a gradului mare de fragmentare a industriei de securitate privată din România. Pe de altă parte, în domeniul tehnic de securitate se pot obţine, în principiu, marje mai bune pentru că ponderea forţei de munca este mult mai mică şi, datorită nivelului mai ridicat de specializare, valoarea adăugată este semnificativ mai mare decât în cazul serviciilor“, a declarat preşedintele Federaţiei Serviciilor de Securitate pentru cotidianul Adevarul.
În acest moment există 1.800 de firme licenţiate în domeniul serviciilor, sectorul înregistrând creştere chiar şi în timpul crizei. Astfel, pentru acest an se estimează o creştere cu 10% în sectorul tehnicii de securitate şi de aproape 5% în domeniul serviciilor de securitate.
„Este posibil ca această creştere să fie generată de majorarea numărului de contracte publice dar şi de o cerere sensibil mai mare ce vine dinspre segmentul de clienţi domestici. Dar, aşa cum am mai spus, această creştere nu a influenţat şi profitabilitatea care, în continuare, rămâne relativ scăzută“, spune Gabriel Badea. Preşedintele Federaţiei Serviciilor de Securitate susţine că profitabilitatea se află la niveluri situate pe medie sub 5% pentru sectorul tehnic şi sub 3% pentru sectorul serviciilor, „adică la jumătate din procentajele care se înregistrau în anii pre-criză“