[simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip]
Categories: Business & Tehnologie

Federația Serviciilor de Securitate: Ziua Securității Private în România

Federația Serviciilor de Securitate a emis un comunicat în care prezintă evenimentele desfășurate în cadrul  Zilei Securității Private în România și concluziile legate de acest sector economic.

Cu prilejul manifestărilor dedicate Zilei Securității Private în România, organizațiile patronale și sindicale din acest sector trag un semnal de alarmă: practica anticoncurențială a prețurilor de ruinare domină și viciază mediul concurențial al securității private, cu consecințe negative în plan economic, social, dar și în planul siguranței publice. 

Vineri 10 noiembrie a.c. a avut loc la JW Marriott Bucharest Grand Hotel a fost marcată Ziua Securității Private în România, printr-o serie de evenimente care s-au bucurat de o largă audiență în rândul celor care lucrează în acest sector economic și nu numai.

Conferința ‘Best Value’ Achiziția Serviciilor de Securitate pe Criterii de Calitate:

Manifestările au debutat cu o conferință Best Value pe teme de actualitate în securitatea privată cu secțiuni dedicate ultimelor evoluții și dezvoltări în domeniul managementului serviciilor de securitate, dar și ultimelor inovații în materie de tehnologie de securitate. De un interes deosebit din partea publicului s-a bucurat și secțiunea de Cybersecurity — unde au fost prezentate noi abordări și soluții în securitatea sistemelor informatice dezvoltate de specialiști români de anvergură internațională.

La Conferință fost invitați peste 130 de participanți reprezentanți ai organizațiilor patronale și sindicale, ai autorităților relevante pentru acest domeniu, precum și ai principalilor beneficiari și consumatori de servicii de securitate atât din mediul public cât și din mediul privat.

Au participat de asemenea și invitați internaționali, reprezentanți ai asociațiilor profesionale din Croația, Norvegia și F.R.I. Macedonia.

În acest context, a fost prezentat și proiectul educațional internațional ‘Train Brain Soft’, un proiect finanțat din fonduri europene în cadrul programului Erasmus+. Proiectul vizează dezvoltarea competențelor de relaționare interpersonală a agenților de securitate în sfere precum managementul și deescaladarea situațiilor conflictuale, dar și respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. În afară de asociațiile profesionale din țările menționate mai sus, din proiect mai fac parte și cele din Slovenia și, bineînțeles, România.

În deschiderea Conferinței au rostit alocuțiuni d-na Catherine Piana — Director General al Confederației Europene a Serviciilor de Securitate (CoESS), dl. Mihai Rohan — vicepreședinte al Confederației Naționale Patronale din Industrie, Agricultură, Servicii și Construcții, dl. Bogdan Hossu — președinte C.N.S. Cartel Alfa, dl. Alexandru Cumpănașu — Director, Asociația pentru Implementarea Democrației, d-na Cristina Manda — fost subsecretar de stat în MAI.

Toți vorbitorii au subliniat importanța securității ca o funcție suport în absolut toate activitățile de natură economică și socială și în special în ceea ce privește protecția achizițiilor publice, dar în același timp a fost scos în evidență rolul și contribuția deosebiță pe care acest sector o are în menținerea ordinii și siguranței publice.

Pe de altă parte s-a arătat că deși este un sector economic în care performanțele profesionale sunt de nivel internațional, mediul de afaceri al securității private nu este cel mai propice, ba din contră în acest moment ar putea fi caracterizat chiar ca un mediu ostil. În acest sens s-a făcut referire la impredictibilitatea cadrului legislativ, dar în special la concurența pe această piață, care este în acest moment viciată de practici anticoncurențiale bazate pe strategia prețurilor de ruinare.

Astfel, conform unor studii, cel puțin pe piața serviciilor de achiziții publice de servicii de pază în acest an, peste 90% dintre licitații au fost atribuite la prețuri care nu ar putea acoperi costurile fixe de furnizare. De asemenea s-a subliniat că de multe ori serviciile oferite în aceste condiții s-au dovedit a fi neconforme cu cadrul legal special din acest domeniu și de asemenea că astfel de practici anticoncurențiale sunt susținute și dublate cu ilegalități în domeniul fiscal și al legislației muncii.

Reprezentanții organizațiilor sindicale și patronale atrag atenția că aceasta situație este foarte gravă și nu trebuie să mai fie tolerată. În acest sens este nevoie de o mai mare disponibilitate și de alocarea mai multor resurse spre organele și instituțiile responsabile cu aplicarea și impunerea respectării legilor relevante pentru domeniul securitatii private, dar si de alocarea mai multor resurse catre aceste institutii care trebuie să-și exercite atribuțiunile de o manieră corectă în raport cu situația dată, în mod consistent, continuu și echilibrat astfel încât toți competitorii din acest domeniu să poată concura liber, neîngrădit și în aceleași condiții egale de piață, iar concurența să se bazeze pe diferențiere, inovație și eficiență și nu pe reducerea costurilor în detrimentul calității și prin încălcarea cadrului legal existent.

În acest context și beneficiarii de servicii joacă un rol important în sensul că trebuie sa fie conștienți cât de important este să achiziționeze serviciile de securitate pe criterii de calitate și pe criteriul prețului cel mai mic. Cel mai mic preț în securitate este de multe ori sinonim cu nerespectarea legii și servicii de calitate slabă, iar compromisul în ceea ce privește calitatea serviciilor în acest domeniu înseamnă compromiterea siguranței patrimoniului și chiar a vieții.

Pentru a veni în sprijinul celor care fac achiziții de servicii de securitate, Confederația Europeană a Serviciilor de Securitate (CoESS), cu suportul Comisiei Europene, a elaborat un manual (Best Value Manual) pentru achiziția serviciilor de securitate pe criterii de calitate. Manualul este disponibil și în limba română, iar versiunea digitală a acestuia se poate descărca de pe http://www.securebestvalue.org/

Gala Decernării Trofeelor OSPA

Ultima manifestare a zilei a fost Gala decernării trofeelor OSPA pentru excelența profesională în domeniul securității private.

Programul OSPA dezvoltat în Marea Britanie este rezultatul unei cercetări științifice care a dus la stabilirea unor criterii obiective de evaluare și apreciere a performanței profesionale în mai multe linii de activitate în domeniul securității comerciale (private).

În prezent, în afara de România, la programul OSPA au aderat și alte țări cu industrie de securitate reprezentativă precum, Statele Unite, Marea Britanie, Australia, Norvegia, Germania ș.a.

Anul acesta trofeele OSPA România au fost acordate pentru cinci categorii profesionale, manageri de securitate, instalatori și integratori de sisteme tehnice de securitate, consultanți și evaluatori de risc de securitate, securitatea sistemelor de securitate — cybersecurity. Totodată a fost acordat și un premiu pentru întreaga carieră dedicată securității.

Proiectele înscrise în concurs au fost validate de reprezentanții OSPA din Marea Britanie și examinate de un juriu național din care fac parte specialiști reputați și personalități publice.

La ceremonia de decernare a trofeelor au fost prezenți prof. Dr. Martin Gill, fondatorul programului OSPA precum și reprezentantul OSPA Norvegia dl. Runar Karlsen.

Au participat peste două sute de invitați la ceremonia care s-a încheiat cu un moment de divertisment și un coctail festiv.

Sponsorul principal al ediției OSPA România 2017 a fost HIKVISION unul dintre cei mai cunoscuți producători de tehnologie de securitate în domeniul sistemelor de supraveghere video cu circuit închis (TVCI).

De altfel concomitent cu manifestările menționate mai sus, în aceeași locație a fost organizată și o expoziție de tehnologie de securitate SECURE ROMANIA 2017 unde au fost expuse echipamente și soluții de ultimă oră. În afară de HIKVISION au expus și alți furnizori importanți din acest domeniu precum, Optex, Techboard Italia, Ultravision, Azitrend, Spy Shop, Rottner, WindOne, Safety & Security Systems, ASTAL și TSEC Italia.

Manifestările ocazionate de Ziua Securității Private în România au fost organizate sub egida FEDERAțIEI SERVICIILOR DE SECURITATE din România.

În țara noastră funcționează peste 3.000 de companii licențiate în domeniul securității comerciale (private) care activează ca furnizori de servicii și tehnologie de securitate. De asemenea în registrul național unic sunt înregistrați 1.780 de evaluatori de risc la securitate fizică.

Se estimează că în acest sector economic sunt angajate peste 120.000 de persoane, agenți de securitate, tehnicieni și ingineri, proiectanți și IT-iști specializați în soluții și tehnologii de securitate, personal administrativ, manageri pe multiple niveluri și specializări. Nu în ultimul rând industria securității private este o piață pe orizontală pentru multe sectoare economice precum industria auto, comunicații, confecții și materiale de protecție, pentru sectorul bancar și al asigurărilor ș.a.m.d.

Ziua Securității Private se sărbătorește în România în fiecare an la 11 Noiembrie din anul 2016 și deja s-a transformat într-un punct de reper în calendarul profesional al celor care lucrează în acest domeniu.

FEDERATIA SERVICIILOR DE SECURITATE

Bucuresti, Piata Alba Iulia nr 3, bl i2, etaj 7, ap 32
Telefon: 0744 308 790
Website: www.fss.org.ro
E-mail: office@fss.org.ro

 

 

 

 

Share
Publicat de
admin2

Stiri Recente

Conferința de Analiză de Risc – Ediția a V a

Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…

March 5, 2020

The Power of Video 2020

Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…

March 5, 2020

Reținuți pentru complicitate la furt și tâlhărie

La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…

December 20, 2019

De ce să nu folosești rețelele WiFi publice gratuite și ce riști dacă o faci

Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…

December 20, 2019

Atacuri de phishing şi malware, apărute în contextul celui mai nou film din seria ”Star Wars”

Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…

December 20, 2019

Cercetați de polițiști pentru furturi din genți și buzunare

Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…

December 20, 2019