Efectul lipsei sistemelor de securitate si supraveghere. Vezi ce grupare de hoti din locuinte a prins Politia
Hotii din locuinte din Romania fac ravagii. Pare scump, dar sistemele de securitate si supraveghere a resedintei va pot aduce beneficii nebanuite.
Cel mai recent exemplu, prezentat de Poliţia Română, este foarte de concludent.
O grupare infracţională suspectată de comiterea mai multor furturi din locuinţe, societăți comerciale şi tâlhării prin care a fost creat un prejudiciu de aproximativ 400.000 de lei a fost destructurată de poliţiştii din Ilfov.
Miercuri, poliţişti de investigaţii criminale ai I.P.J. Ilfov, sprijiniţi de Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei şi forţele de intervenţie rapidă din cadrul I.G.P.R., au efectuat 30 de percheziții în vederea depistării şi probării activităţii infracţionale a membrilor unei grupări, cu preocupări în domeniul infracțiunilor contra patrimoniului.
Membrii grupării sunt suspectaţi de săvârşirea, în perioada aprilie – august a.c., a 25 de infracţiuni: furturi din locuinţe, societăți comerciale şi tâlhării, fapte prin care a fost creat un prejudiciu de aproximativ 400.000 de lei.
Din cercetări, a reieşit că gruparea a acţionat pe raza judeţului Ilfov, în localităţile Otopeni, Snagov, Pantelimon şi Bragadiru.
În fapt, suspecţii pătrundeau în locuinţe atunci când proprietarii nu erau acasă, în general prin forţarea ferestrelor tip termopan şi vizau bijuterii, bani şi aparatură electronică.
O parte din bunurile sustrase erau comercializate, imediat după comiterea furturilor, sub prețul real, iar bijuteriile au fost amanetate prin unitățile de profil, în urma perchezițiilor fiind găsite 109 asemenea contracte.
Tâlhăriile s-au comis în special în zone necirculate, neiluminate, victimele fiind ameninţate şi deposedate de bijuterii, telefoane mobile şi bani.
Activitățile investigative desfășurate au demonstrat că gruparea era coordonată de trei persoane, ceilalți membri având sarcini bine trasate, de a monitoriza locuințele, de a acționa sau de a valorifica bunurile sustrase.
Până în prezent, poliţiştii de investigaţii criminale au reuşit identificarea a 28 persoane, din București, Pantelimon, Voluntari şi Dobroești, care au fost conduse la sediul Poliţiei Ilfov pentru audieri, urmând ca la finalizarea acestora să fie dispuse măsuri legale, sub supravegherea procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea.
În urma percheziţiilor efectuate, au fost depistate mai multe bunuri, susceptibile a proveni din săvârşirea de infracţiuni, precum şi două pistoale, o armă de tir şi o armă artizanală, care au fost ridicate în vederea efectuării expertizei tehnice balistice.
Cercetările sunt continuate în vederea stabilirii cu exactitate a activităţii infracţionale a suspecţilor.