HomeStiriBusiness & TehnologieCum fura hackerii datele bancare de pe mobil
hacker

Cum fura hackerii datele bancare de pe mobil

hackerHackerii s-au specializat atât de mult pe furtul datelor bancare, încât nici nu mai trebuie să se infiltreze direct în telefoanele victimelor.

 Inventivitatea hackerilor nu are limite și prea puțin cunoscute sunt metodele mai noi sau mai vechi prin care un telefon mobil poate fi transformat de infractorii electronici într-o poartă larg deschisă către contul bancar al victimei. Hackerii au ajuns să folosească inclusiv tehnicile prin care serviciile secrete ascultă telefoanele mobile, potrivit Digi24.

Cele mai vulnerabile sunt routerele. Sunt acele dispozitive care transformă internetul prin fir în internet wireless. În spaţiul public, sunt folosite îndeosebi de restaurantele şi hotelurile care oferă acces gratuit la internet clienţilor cu telefoane mobile şi laptopuri. Însă routerele pot fi infestate cu viruşi care monitorizează traficul pe internet. Astfel, cine efectuează o plată sau un transfer bancar on-line de pe un telefon, teoretic 100% sigur, tot le poate oferi hackerilor acces la datele bancare dacă tranzacţia se face printr-o reţea wireless infectată.

Tocmai de aceea, producătorii de telefoane le recomandă utilizatorilor să efectueze operaţiunile importante doar prin conexiunile 3G sau 4G oferite de operatorii de telefonie mobilă. Însă hackerii pot deturna şi semnalul GSM. Nu pot infiltra viruşi în antenele de telefonie mobilă, însă cu ajutorul unor dispozitive pot intercepta semnalul lor. Prin urmare, deşi telefonul este conectat la antena unui operator, datele transferate pe internet, inclusiv cele care oferă acces la conturile bancare, trec mai întâi pe la hackeri. Aceeaşi tehnică este folosită şi de serviciile secrete pentru ascultarea telefoanelor.

Însă cei mai mulţi hackeri apelează la viruşii informatici infiltraţi direct în telefoanele mobile inteligente. Viruşi care au funcţii diferite. Unii sunt sunt special creaţi pentru monitorizarea ecranului tactil. Astfel, hackerii primesc în timp real parolele utilizatorilor. Inclusiv cele ale aplicaţiilor de internet banking.

Asemănătoare, dar mult mai spectaculoasă este tehnica prin care hackerii monitorizează accelerometrul telefonului. Este o componentă sensibilă care înregistrează mişcările telefoanelor mobile inteligente. Şi, potrivit Marketwatch, inginerii universităţii din statul american Georgia au demonstrat că prin monitorizarea mişcărilor, un hacker poate afla afla în timp real parolele, la fel ca în cazul monitorizării ecranului tactil.

Atât băncile, cât şi producătorii de telefoane mobile susţin că tranzacţiile bancare efectuate de pe telefon sunt în mare parte sigure şi că victimele unor jafuri electronice sunt despăgubite. Însă nimeni nu poate ignora faptul că un risc există întotdeauna, mai ales în condiţiile în care ingeniozitatea hackerilor nu cunoaşte limite.  

 

 

 

Share With: