[simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip]
Categories: Business & Tehnologie

Cum funcționează recunoașterea facială

Felul în care funcționează recunoașterea facială poate ajuta sau crea probleme când este folosită.

Una dintre cele câteva metode folosite de sistemele de identificare biometrică, recunoașterea facială examinează trăsături fizice ale corpului unei persoane în încercarea de a o deosebi în mod unic de ceilalți. Alte forme de acest fel, foarte obișnuite, sunt potrivirea amprentelor, scanarea retinei și scanarea irisului și chiar recunoașterea vocii, scrie salon.com.

Toate aceste sisteme colectează informații – de multe ori o imagine – de la o persoană necunoscută, analizează datele introduse și încearcă să le potrivescă cu o bază de date care include fețe și voici ale oamenilor cunoscuți. Recunoașterea facială face asta în trei pași: detecție, crerea unei amprente faciale și verificarea sau identificarea.

Când o imagine este obținută, software-ul computerului o analizează pentru a identifca unde sunt fețele într-o mulțime de oameni. Spre exemplu, camerele de securitate dintr-un mall vor trimite imaginile unui computer care folosește software de recunoaștere facială pentru identificarea fețelor din imaginile video.

După ce sistemul a identificat toate potențialele fețe dintr-o imagine se uită atent la fiecare în parte. Uneori imaginea trebuie să fie reorientată și redimensionată. O față apropiată de cameră poate părea înclinată și puțin întinsă, alta poziționată mai în spate poate părea mai mică și chiar parțial ascunsă vederii.

Când software-ul a stabilit dimensiunea și orientarea potrivită pentru față, privește mai atent, pentru a crea ceea ce este numit „o amprentă facială”. Asemănător cu o înregistrare a amprentei degetului, aceasta are un set de caracteristici care, împreună, identifică în mod unic fața unei singure persoane. Elementele unei amprente faciale includ localizarea relativă a caracteristicilor feței, ca ochii, sprâncenele și forma nasului. O persoană cu ochii mici, sprâncene dese și un nas lung și îngust va a avea o amprentă facială diferită de cineva cu ochi mari, sprâncene subțiri și un nas larg. Ochii sunt importanți pentru exactitate. Ochelarii de soare mari au pondere mai mare în reducerea exactității software-ului de recunoaștere facială decât barba sau ochelarii de vedere.

O amprentă facială poate fi comparată cu imaginea unei persoane în cazul unui angajat care vrea să intre într-o zonă cu acces securizat sau cu imagini dintr-o bază de date pentru identificarea suspecților.

Un factor important care afectează cât de bine funcționează recunoașterea facială este lumina. O față luminată uniform, văzută direct din față, fără umbre și cu nimic care să blocheze vederea camerei este cea mai potrivită. În plus, distanța față de cameră și contrastul cu fundalul pot ajuta sau împiedica procesul de recunoaștere facială, scrie mybroadband.co.za.

O altă provocare importantă pentru o bună recunoaștere facială este gradul de cooperare al persoanei care este identificată – sau gradul de conștientizare al procesului. Cei care cunosc că se folosește acest sistem se pot uita direct la cameră într-o lumină potrivită pentru a ajuta analiza software. În schimb, o față care este aleasă dintr-o mulțime de oameni este mai greu de analizat, trebuind să fie transformată digital înaintea generării unei amprente faciale, permițând mai mult o identificare greșită a persoanei.

Când sistemul de recunoaștere facială identifică incorect o persoană, asta poate cauza un număr de potențiale probleme în funcție de eroare. Un sistem care restricționează accesul într-o anumită locație ar putea permite intrarea unei persoane neautorizate sau ar putea bloca intrarea unei persoane autorizate deoarece nu o poate identifica.

În cazul investigațiilor, camerele de supraveghere nu pot mereu să obțină imagini foarte bune cu fețele suspecților. Asta ar însemna identificarea unei persoane nevionovate ca suspect sau chiar nerecunoașterea infractorului.

Există și greșeli, deși tehnologia se îmbunătățește. Institutul Național de standarde și tehnologie din SUA a estimat că rata erorilor scade cu 50% la fiecare doi ani și acum se află la 0.8%. Această rată a erorilor este mai mică ca cea a recunoașterii vocii, care ajunge la peste 6%.

Deși este exactă și continuă să se îmbunătățească, recunoașterea facială îngrijorează în ceea ce privește folosirea sa de agențiile guvernamentale care ar putea-o face să elimine orice noțiune de confidențialitate sau anonimat.

De asemenea, problemele de confidențialitate se ivesc mereu. Tehnologia oferă unelte puternice, dar reprezentanții legii de multe ori nu sunt bine echipați pentru a ține pasul cu noile dezvoltări.

 

 

 

Share
Publicat de
admin2

Stiri Recente

Conferința de Analiză de Risc – Ediția a V a

Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…

March 5, 2020

The Power of Video 2020

Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…

March 5, 2020

Reținuți pentru complicitate la furt și tâlhărie

La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…

December 20, 2019

De ce să nu folosești rețelele WiFi publice gratuite și ce riști dacă o faci

Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…

December 20, 2019

Atacuri de phishing şi malware, apărute în contextul celui mai nou film din seria ”Star Wars”

Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…

December 20, 2019

Cercetați de polițiști pentru furturi din genți și buzunare

Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…

December 20, 2019