Comisia Europeana, schimbul de informatii si bazele de date
Comisia Europeană a adoptat vineri o comunicare în care face bilanţul modului în care se derulează în prezent schimbul de informaţii în UE şi recomandă modalităţi practice de ameliorare a acestuia, apreciind însă că în acest stadiu nu sunt necesare noi baze de date pentru asigurarea respectării legii.
Comunicarea CE ajunge la concluzia că, în general, schimburile de informaţii la nivelul Uniunii funcţionează bine şi că, prin urmare, în acest stadiu nu sunt necesare noi baze de date pentru asigurarea respectării legii. Cu toate acestea, instrumentele UE existente ar trebui să fie mai bine puse în aplicare, iar schimbul de informaţii ar trebui să fie organizat într-un mod mai sistematic, în special prin crearea unor puncte de contact unice ale autorităţilor de asigurare a respectării legii în toate statele membre.
Executivul comunitar subliniază necesitatea de a asigura o calitate înaltă a datelor şi de a respecta normele privind protecţia acestora, explicând totodată modul în care UE va oferi sprijin statelor membre, inclusiv finanţare şi formare.
‘Îmbunătăţirea schimbului transfrontalier de informaţii nu este un scop în sine. Obiectivul este de a face faţă mai eficient criminalităţii şi de a reduce prejudiciile aduse victimelor şi economiei UE. Măsurile în vigoare funcţionează bine, în general, şi nu este nevoie de noi baze de date în materie de asigurare a respectării legii. Cu toate acestea, se pot aduce îmbunătăţiri. Legislaţia convenită trebuie transpusă integral şi aplicată într-un mod mai sistematic, de către toate statele membre’, a declarat comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmström.
Printre instrumentele UE de schimb de informaţii se numără ‘Iniţiativa suedeză’, care stabileşte norme, inclusiv termene care trebuie respectate, privind schimbul de informaţii şi de date operative între autorităţile specializate din statele membre în scopul desfăşurării de cercetări penale sau de colectarea datelor operative în materie penală, şi ‘Decizia Prüm’, ce instituie un sistem de schimburi automate de profiluri ADN, date dactiloscopice şi date privind înmatricularea vehiculelor între autorităţile de profil din statele membre, pentru investigarea infracţiunilor.
De asemenea, Europol oferă statelor membre o platformă pentru a face schimb de informaţii şi de date operative în materie penală. Statele membre pot utiliza datele pentru anchetele pe care le desfăşoară, iar Europol le utilizează în cadrul analizelor sale, dacă datele intră în sfera sa de competenţă şi, prin urmare, îi sunt puse la dispoziţie.
În prezent, este în curs de elaborare un sistem european de supraveghere a frontierelor (EUROSUR) pentru schimbul de informaţii şi o cooperare operaţională între centrele naţionale de coordonare şi cu FRONTEX, în scopul ameliorării informaţiilor privind situaţia frontierelor externe ale UE şi capacitatea de reacţie pentru împiedicarea migraţiei nereglementate şi a criminalităţii transfrontaliere la graniţele externe ale Uniunii.