Bancile acorda prioritate modernizarii tehnologiei de plata
Peste două treimi dintre băncile mondiale vor investii în tehnologii precum portofelele digitale pentru actualizarea sistemelor lor de plată.
Potrivit unui sondaj realizat de Ovum ICT Entrerprise Insights, cererea pentru modalități diferite de plată și creșterea folosirii telefoanelor mobile la efectuarea plăților determină băncile să investească în tehnologii de plată, scrie Smartnews.ro .
Totuși, băncile vor fi nevoite să investească în nucleul IT care stă la baza plăților, cum ar fi sistemele de decontare și autorizare, se arată în sondaj, la care au participat 6.500 factori de decizie IT.
23% dintre respondenții din domeniul bancar fac din tehnologia mobile-wallet principala prioritate de investiții. Plățile mobile de proximitate, care încorporează near-field communication (NFC) și coduri quick response (QR) este pe locul doi în topul priorităților, cu 17,6%.
Raportul a mai informat că tehnologia care permite plățile directe este a treia prioritate de top pentru 48% din bănci.
Pentru a face față modalităților mai complexe și mai diverse de efectuare a plăților, băncile investesc în sisteme de comutare, compensare și decontare. Un total de 42,2% dintre bănci au declarat că investițiile în tehnologiile de comutare și autorizare sunt prioritare, în timp de 21,1% dintre bănci au susținut că acestea sunt principalele priorități în rândul proiectelor de infrastructură.
Atunci când vine vorba despre compensare și decontare, 49,2% dintre bănci au declarat că investițiile în tehnologie sunt o prioritate, în timp ce 18,4% dintre acestea au declarat că sunt o prioritate de top.
Faptul că băncile au acceptat ideea investițiilor în noi sisteme nu este surprinzător, având în vederea creșterea dispozitivelor mobile care sunt folosite pentru activități bancare. Potrivit unui raport recent al Juniper Research, consumatorii vor face până a 195 de miliarde de plăți mobile în fiecare an, până în 2019. Firma estimează că achizițiile de pe tablete și telefoane mobile vor crește constant în următorii ani, după ce în 2014 au fost efectuate 72 de miliarde de tranzacții mobile.