[simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip]
Categories: Business & Tehnologie

Autoritatile au refuzat o aplicatie pentru interventia de urgenta

 

 

 

Mai mulţi ingineri IT din Cluj au creat o aplicaţie şi un sistem GPS care pot localiza, în timp real, ambulanţele şi elicopterele SMURD, în cazul unui accident grav.

 

Ei spun că au propus autorităţilor, imediat după tragedia aviatică din Apuseni, să doneze aceste aparate statului, pentru a dota toate maşinile de intervenţie. Nu au primit însă niciun răspuns. Sistemul a fost testat până acum doar pe ambulanţele din Cluj şi, potrivit medicilor, timpul de intervenţie a scăzut considerabil, transmite Digi24.

Dispozitivele electronice de monitorizare şi alertă în caz de accident sunt create de o echipă de 40 de oameni, angajaţi ai unei firme IT din Cluj-Napoca. Dezvoltat iniţial ca un sistem de control al parcurilor auto, GPS-ul a fost extins în aşa fel încât să poată fi folosit şi pe maşinile serviciilor de intervenţii în caz de urgenţă. Mai mult, dacă sistemul este montat pe un avion sau pe un elicopter, în cazul unui accident, se declanşează imediat alarma şi trimite un mesaj cu poziţia exactă a aparatului de zbor.

La fel de întâmplă şi în cazul ambulanţelor sau a maşinilor de pompieri.

Cosmin Filipaş, dezvoltator aplicaţie: Se montează un echipament la bordul maşinii, acesta îşi ia poziţia de la mai mulţi sateliţi şi prin intermediul GPRS-ului, unei cartele SIM transmite datele către un server.

În acest fel, dintr-un dispecerat pot să fie urmărite în timp real toate vehiculele care sunt în misiune. Dispozitivul trimite coordonatele GPS, viteza de deplasare şi altitudinea la care se află. Sistemul a fost testat deja la Serviciul de Ambulanţă din Cluj-Napoca şi chiar medicii îi recunosc eficienţa. Pacienţii ajung mult mai repede la Unitatea de Primiri Urgenţe.

Adela Golea, şef Unitatea de Primiri Urgenţe: Avantajele funcţionării acestui GPS este că localizează staţia de ambulanţă cea mai apropiată care poate are ori nu are resurse, localizează ambulanţele cele mai apropiate de accident care poate se întorc din misiune sau s-au eliberat din misiune şi pot fi redistribuite.

Dezvoltatorii aplicaţiei spun că, imediat după accidetul din Munţii Apuseni, i-au trimis un e mail secretarului de stat în Ministerul de Interne Raed Arafat, în care se ofereau să doneze aparete pentru toate ambulanţele şi elicopetere SMURD. CUm nu au primit niciun răspuns, au revenit cu oferta cu doar câteva zile înainte de prăbuşirea elicopterului SMURD în lacul Siutghiol.

Sincron Cosmin Filipaş, dezvoltator aplicaţie: Soft-ul, serviciul o să îl donăm către SMURD astfel încât să dotăm maşini, avioane, elicoptere să fie dotate cu acest sistem.

Un astfel sistem costă 200 de euro, cu un abonament pe doi ani. Reprezentanţii SMURD au refuzat să comenteze situaţia.

 

 

 

Share
Publicat de
admin2

Stiri Recente

Conferința de Analiză de Risc – Ediția a V a

Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…

March 5, 2020

The Power of Video 2020

Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…

March 5, 2020

Reținuți pentru complicitate la furt și tâlhărie

La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…

December 20, 2019

De ce să nu folosești rețelele WiFi publice gratuite și ce riști dacă o faci

Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…

December 20, 2019

Atacuri de phishing şi malware, apărute în contextul celui mai nou film din seria ”Star Wars”

Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…

December 20, 2019

Cercetați de polițiști pentru furturi din genți și buzunare

Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…

December 20, 2019