HomeStiriBusiness & Tehnologie50 de ani de la primul ATM, marcați printr-un bancomat auriu și un covor roșu
50-de-ani-de-la-primul-atm-marcati-printr-un-bancomat-auriu-si-un-covor-rosu

50 de ani de la primul ATM, marcați printr-un bancomat auriu și un covor roșu

50-de-ani-de-la-primul-atm-marcati-printr-un-bancomat-auriu-si-un-covor-rosuPrimul ATM din lume a fost colorat în auriu pentru a sărbătorii aniversarea a 50 de ani de la prima sa folosire.

Primul ATM din lume, pus în funcțiune în urmă cu cinci decenii, a transformat modul în care oamenii obțineau și foloseau sume de bani. A 50-a aniversare a acestui distribuitor de bancnote a fost marcată, marți, la Londra, cu un bancomat auriu în fața căruia a fost rulat un covor roșu, informează Reuters, citat de Agerpres

Creație a inventatorului scoțian John Shepherd Barron, primul ATM (Automated Teller Machine) din lume a fost inaugurat pe 27 iunie 1967 la filiala din Enfield a băncii Barclays, în nordul Londrei. Acel dispozitiv a fost primul dintr-o serie inițială de șase bancomate comandate de bancă.

Actorul englez Reg Varney, care a interpretat rolul principal în show-ul britanic de comedie “On The Buses”, a fost prima persoană din lume care a retras o sumă de bani din acea mașină.

În prezent se estimează că pe plan mondial există 3 milioane de bancomate, dintre care 70.000 se află în Marea Britanie, unde au eliberat posesorilor de carduri bancare peste 175 de milioane de lire sterline în 2016. 

John Shepherd Barron lucra la o companie numită De La Rue Instruments care era specializată în printarea ziarelor și mai apoi a bancnotelor, la începutul anilor 1900. Shepherd Barron devenise frustrat când a ajuns la un minut după ce banca se închisese într-o sâmbătă. El a venit cu idea sa la banca Barclays, împreună cu care a creat ATM-ul cu firma la care lucra. A durat doi ani să fie realizat, scrie marketwatch.com.

ATM-urile au apărut înaintea cardurilor de debit. Înainte de aparția lor, cei care voiau să folosească bancomatele trebuiau să folosească un formular și un număr pin pentru a accesa banii.

Soția lui Shepherd-Barron l-a ajutat în crearea codului PIN. Shepherd-Barron și-a dat seama că își aduce aminte cele șase cifre ale numărului de telefon al armatei, dar a decis să își întrebe soția. Ea a spus că își poate aminti doar patru cifre și datorită ei patru cifre a devenit un standard, scrie cnbc.com.

Imediat după apariția bancomatelor, cel mai mult puteai retrage 14 dolari. În zilele noastre cel mai mult poți retrage până la 3.000 de dolari în funcție de ATM și tipul de cont pe care îl ai, conform GOBankingRates.

 

 

 

Share With: