Mai mulți hoți iertați decât condamnați în primele 6 luni ale anului
Procurorul general vrea să interzică oprirea anchetelor chiar dacă victima și agresorul se împacă deoarece sunt prea multe dosare clasate, iar hoții nu sunt pedepsiți.
Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Bogdan Licu, cere ministrului justiției modificarea legislației pentru combaterea infracțiunilor de furt calificat. Bogdan Licu propune eliminarea posibilității împăcării intre părți, având în vedere că măsura nu ar fi dus la reducerea infracționalității, numărul cauzelor clasate prin împăcare ajungând mai mare decât cel al inculpaților trimiși în judecată, informează evz.ro.
Șeful Ministerului Public, Bogdan Licu, a solicitat pe 7 octombrie, ministrului justiției, Ana Birchall, sprijin în inițierea adoptării unei modificări legislative care să permită o combatere mai eficientă a criminalității în materia furtului calificat, informează Parchetul General.
Într-o solicitare adresată ministrului justiției, procurorul general interimar Bogdan Licu dă exemplu situația statistică pentru primele șase luni ale acestui an legată de dosarele de furt calificat și de dosarele clasate pentru această infracțiune, scrie digi24.ro.
Aceste date arată că făptuitorii sunt încurajați să încalce legea, susține Bogdan Licu, pentru că au în minte totdeauna faptul că pot scăpa ușor de răspunderea penală dacă se împacă cu victima, pe de o parte, sau dacă o convinge pe aceasta să își retragă plângerea. Iar asta se întâmplă adesea după ce victimele sunt supuse unor intimidări fie din partea făptuitorilor, fie din partea unor apropiați.
Astfel de intimidări nu sunt acoperite de lege, iar procurorii sunt puși în fața faptului împlinit. „Este necesară eliminarea posibilităţii împăcării pentru infracţiunea prevăzută de art. 229 alin. (1) şi alin. (2) lit. b) şi c) Cod penal, având în vedere că măsura nu a condus la reducerea infracționalității, în perioada de referinţă, 2013-2019, în care a fost în vigoare textul alin. (2) al art. 231”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.
Dintre cele peste 7.400 de cazuri, 3.932 de dosare au fost închise pentru că părţile s-au împăcat, iar alte 604 cazuri au fost clasate pentru că victima şi-a retras plângerea. Numărul dosarelor închise astfel depăşeşte cu mult numărul inculpaților trimiși în judecată pentru furt în semestrul I al anului 2019, adică 2.871 de persoane, informează g4media.ro.
”Se observă că se înregistrează o tendință de scădere continuă a numărului inculpaților trimiși în judecată, mai mică însă decât a procentului de creștere a numărului soluțiilor de clasare prin împăcarea părților și retragerea plângerii prealabile. Prin urmare, criminalitatea în materie nu a scăzut, însă s-a redus fermitatea reacției sistemului judiciar față de acest fenomen”, a conchis Parchetul general, potrivit unui comunicat de presă.