OPTEX – Parte importantă a culturii pentru securitate
OPTEX, lider mondial în dezvoltarea de soluţii de detecţie, anunţă participarea la programul „Creating a Security Culture” (Crearea a unei culturi pentru securitate).
„Creating a Security Culture” este o iniţiativă lansată în luna octombrie, ale cărei baze au fost puse de Security Institute în colaborare cu ITN News, cu scopul de a ilustra atât importanţa eforturilor depuse de profesioniştii din domeniul securităţii, cât şi capabilităţile soluţiilor moderne de securitate, implementate în diverse scenarii de utilizare. Şi indiferent de scenariu sau de implementare, securizarea fizică a perimetrului este întotdeauna prima linie de apărare, motiv pentru care OPTEX a luat parte la acest program.
De la escaladarea şi tăierea gardurilor şi până la urmărirea unei persoane autorizate către o zonă cu acces limitat, răufăcătorii se dovedesc de multe ori inventivi, adevăraţi specialişti în ocolirea metodelor tradiţionale de securitate. De aceea, OPTEX recomandă mai multe niveluri de detecţie, care să protejeze atât oamenii, cât şi bunurile. „Am creat o companie a cărei filosofii de bază este îmbunătăţirea securităţii şi siguranţei la nivelul întregii societăţi, de la utilizatorul casnic şi până la infrastructura critică a unei centrale nucleare”, a spus Jacques Vaarre, Managing Director OPTEX EMEA. „Totodată, încercăm să oferim companiilor care se ocupă de instalări, celor care realizează integrări de sisteme şi tuturor clienţilor noştri în general, soluţii care se instalează şi se utilizează cât mai uşor”.
“Prinderea intruşilor este condiţionată de cunoaşterea exactă a poziţiei şi activităţii acestora – lucruri posibile mulţumită senzorilor OPTEX, care pot determina rapid breşele, cu eliminarea alarmelor false. De exemplu, o persoană care escaladează un gard este detectată încă din momentul în care a pătruns în perimetrul securizat, acesta fiind primul nivel de securitate”, a declarat Dragoş Enea, Customer Service Manager OPTEX Romania. Când este însă vorba de suprafeţe mari şi foarte mari, localizarea şi monitorizarea intrusului odată pătruns în perimetru se pot dovedi misiuni extrem de dificile. De aceea, OPTEX recomandă un al doilea nivel de detecţie, bazat pe senzori cu rază lungă de acţiune, care se integrează în sistemul CCTV pentru a furniza imagini relevante operatorilor cu ajutorul camerelor PTZ. Foarte eficienţi în astfel de situaţii sunt senzorii nou lansaţi de OPTEX – VX Shield de tip AIR (Active InfraRed) şi BX Shield de tip PIR (Passive InfraRed), cablaţi sau cu baterii, cu sau fără anti-mascare, cu tehnologie de evitare a alarmelor false generate de animale sau schimbări climatice şi cu design modern, potrivit pentru orice mediu.
O altă problemă întâlnită frecvent în companii este aceea a indivizilor care urmăresc persoane autorizate, cu sau fără ştiinţa acestora, pentru a ajunge astfel în zone cu acces restricţionat. Ca soluţie, OPTEX a dezvoltat senzorii Accurance 3D, care analizează pe baza tehnologiei TOF (Time of Flight) 20 000 puncte pe 3 axe, pentru a realiza o mapare a unui spaţiu determinat, stabilind astfel numărul de persoane prezente în acel spaţiu. Integrat într-un sistem de control al accesului, un astfel de senzor poate stabili cu precizie dacă persoana autorizată este singură sau însoţită şi poate permite sau bloca accesul în consecinţă, indiferent de metoda de autentificare folosită.
Pentru situaţia în care un intrus reuşeşte să ajungă nedetectat în interiorul obiectivului protejat, folosind, de exemplu, acoperişul clădirii, OPTEX asigură încă un nivel de protecţie, prin senzorii cu laser REDSCAN. Aceştia creează un plan virtual, orizontal sau vertical, în interiorul căruia pot detecta cu precizie coordonatele intrusului. Iar odată integraţi într-un sistem de securitate, senzorii OPTEX REDSCAN pot declanşa în mod automat alarma.