Sisteme de securitate care folosesc amprente emoționale
A fost inventat un sistem de securitate care analizează activitatea creierului pentru a determina dacă utilizatorul are o stare mentală adecvată pentru a avea sau nu acces la anumite resurse.
Un sistem de securitate care analizează activitatea creierului poate determina dacă utilizatorul are o stare mentală adecvată pentru a accesa anumite resurse, conform International Journal of Advanced Intelligence Paradigms, citat de phys.org.
Un astfel de sistem poate fi folosit pentru a controla accesul în clădiri și în aplicații pentru spitale, computere și ATM-uri.
Biometria este un tip de sistem de securitate care folosește caracteristicile unice ale unei persoane ca amprente și retina ochiului pentru identificare și securitate. Recent, cercetătorii dezvoltă un sistem care folosește amprente emoționale, scrie counselheal.com.
Majoritatea sistemelor de securitate biometrice folosesc o combinație de parolă și număr de identificare personal cu scanare a amprentei sau a retinei pentru a permite accesul într-un birou, la un computer sau pentru securizarea unor locații. Violeta Tulceanu de la Universitatea din Iași dezvoltă un sistem de securitate biometric care este un detector de emoții.
Sistemul de securitate este întâi antrenat să recunoască amprenta emoțională a utilizatorului. Aceaste amprente emoționale se bazează pe activitatea cerebrală ca rezultat în urma unor stimuli emoționali folosind un concept abstract ca stimuli auditivi.
Stările emoționale sunt potrivite cu un model predeterminat și apoi comparate cu o configurare specifică a sistemului care ori va permite accesul ori îl va restricționa.
Prin scanarea activității cerebrale ale unui individ, sistemul biometric poate determina doar dacă acesta poate primi acces la resurse, dar poate să determine și dacă starea emoțională a utilizatorului va permite folosirea responsabilă a resurselor sau nu.
Tulceanu crede că un astfel de sistem biometric are diferite aplicații ca spre exemplu aplicații militare. Versiunile viitoare includ posibilitatea de a analiza activitățile creierului utilizatorului pentru a determina starea mentală a acestuia.