CERT-RO: majoritatea dispozitivelor IoT nu oferă securitate
Mircea Grigoraș, director general adjunct la Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) a declarat că majoriatea dispozitivelor Internet of Things oferă confort, dar nu și securtate.
Majoritatea dispozitivelor din categoria Internetul Lucrurilor oferă confort, dar nu și securitate, a declarat Mircea Grigoraș la conferința “Cyberthreats & Cybersecurity Day”, scrie Agerpres.
‘Avem în momentul de față posibilitatea să conectăm la internet aproape orice tip de dispozitiv din casă, respectiv cafetiere, sisteme de climatizare, camere de supraveghere, sisteme de supraveghere, alarme, uși. Există uși care folosesc conexiunea bluetooth pentru a deschide proprietarului în momentul în care acesta se apropie și are telefonul în buzunar. Acestea sunt produse la mare căutare. Majoritatea dintre ele pune accentul pe confortul utilizatorului. E un lucru extraordinar să ai confort, dar, în același timp, trebuie să fii foarte conștient că atunci când pui lucruri pe internet mărești suprafața de atac’, a spus Grigoraș.
Potrivit acestuia, dacă produsul folosește mai multe resurse, el va fi mai scump.
“Atunci când ai în Internet tot felul de dispozitive, acestea nu au niciun fel de protecție, pentru că au fost gândite doar ca să își îndeplinească funcția. Asta este o problemă la nivelul producătorilor, pentru că, de cele mai multe ori, ei trebuie să facă un lucru să funcționeze folosind resurse minime. Cu cât folosesc mai multe resurse, cu atât produsul va fi mai scump și, uneori, măsurile de securitate pot ajunge să consume resursele pe care le-au gândit. Majoritatea dispozitivelor din categoria Internet of Things sunt produse care oferă confort și nu securitate. E bine să înțelegem chestia asta, pentru că în momentul în care ne conectăm la Internet avem acces la informație, dar, în același timp, avem și niște riscuri asociate”, a mai arătat oficialul CERT-RO, citează puterea.ro.
“Sistemul bancar este de obicei destul de refractar la schimbare, se uită atent la asumarea riscurilor. Așa cum am văzut eu lucrurile, sistemul bancar a contribuit în mod decisiv la dezvoltarea Internet of Things. (…) Acum putem face plăți prin mobile banking. Toate astea au dus la dezvoltarea de soluții și au stimulat economia. Au creat nișe mecanisme destul de complexe încât să existe o preocupare la nivel european”, a precizat Grigoraș.