HomeStiriSecuritate ITCosturile globale cu fenomenul cybercrime vor ajunge la 4 trilioane de dolari, în 2019
costurile-globale-cu-fenomenul-cybercrime-vor-ajunge-la-4-trilioane-de-dolari-in-2019

Costurile globale cu fenomenul cybercrime vor ajunge la 4 trilioane de dolari, în 2019

costurile-globale-cu-fenomenul-cybercrime-vor-ajunge-la-4-trilioane-de-dolari-in-2019Costurile globale pentru contracararea fenomenului de cyber crime vor ajunge la 4 trilioane de dolari până în anul 2019 a subliniat luni,  un analist al Bitdefender.

“Pentru fiecare dolar cheltuit, hackerii produc de 1.400 de ori mai mult. De exemplu, cu ajutorul Cryptolocker au reușit ca, în numai patru luni, să producă 20 de milioane de dolari, iar la nivel anual, prin Cryptowall, infractorii cibernetici au strâns 380 de milioane de dolari. Costurile globale cu fenomenul de cybercrime vor ajunge la 4 trilioane de dolari, în 2019, și la 14 trilioane de dolari, în 2021′, a menționat Liviu Arsene, în cadrul conferinței internaționale “Noile provocări globale de securitate cibernetică”, senior e-Threat Analyst Bitdefender, citat de Agerpres.

Troianul CryptoLocker este un virus de tip ransomware ce poate fi găsit aproape pe fiecare forum de securitate sau pe website-uri despre virusuri. Amenințarea se propagă prin intermediul fișierelor atașate în emailuri spam care, odată accesate, descarcă și rulează în computer virusul sau prin accesarea unor site-uri compromise.

La rândul său, CryptoWall este un ransomware criptează fișierele stocate pe sistemul infectat și apoi solicită o sumă în schimbul decriptării acestora. CryptoWall 3.0 utilizează rețeaua TOR pentru direcționarea utilizatorului victimă către pagina web unde acesta va regăsi instrucțiunile pentru modul de plată a ‘recompensei’ și decriptarea datelor. Potrivit datelor publicate pe CERT-RO, acest tip de malware nu reprezintă o noutate, însă pentru a îngreuna procesul de recuperare a fișierelor, ransomware-urile actuale blochează accesul la fișiere (documente, fotografii, muzică, video etc.) prin criptarea asimetrică a acestora.

România trebuie să implementeze noua legislație europeană în materie de securitate cibernetică până cel târziu în toamna anului 2018, interval până la care vor trebui create și acordurile cu furnizorii de internet, a declarat, la aceeași conferință, Victor Negrescu, membru al Parlamentului European (PE), informează Agerpres, citat de puterea.ro.

“Parlamentul European a adoptat, în luna august, o nouă legislație în materie de securitate cibernetică (Directiva NIS – Network Internet Security) pe care România trebuie să o implementeze în cel mult 27 de luni. În maximum 21 de luni trebuie implementate legile, iar în alte șase luni trebuie create acordurile cu furnizorii de internet. Acest nou regulament uniformizează, la nivelul Uniunii, modul în care Guvernul cooperează cu mediul privat în combaterea infracțiunilor cibernetice”, a afirmat Negrescu.

Potrivit europarlamentarului, în domeniul securității cibernetice au fost create un milion de locuri de muncă, în timp ce Parlamentul European consideră că ar fi mai eficient să limitezi accesul la instrumentele ce pot fi folosite în infracțiuni, precum Dark Internet.

 

 

 

Share With: