Quantum computing apare ca o nouă amenințare pentru securitatea cibernetică
Amenințările moderne au ca punct de plecare puterea quantum computing de a executa activități care trec dincolo de capacitatea computerelor convenționale.
Din cauza quantum computing, există o șansă de unu la șapte ca uneltele de criptografiere de tip public-key folosite în zilele noastre să poată fi deturnate până în 2026, a avertizat Michele Mosca, cofondator al Insistutului de Quantum Computing al Universității din Waterloo și consultant special în securitate cibernetică al Insistutului Global Risk. Mosca a scris într-un raport că șansa de deturnare a cheilor de criptare va ajunge la 50% până în 2031, scrie infoworld.com.
„Deși atacurile quantum nu se întâmplă încă, decizii importante trebuie să fie luate astăzi pentru a putea răspune la aceste atacuri în viitor,” a adăugat Mosca.
Tehnologiile quantum computing în curs de apariție amenință să submineze chiar și cele mai sofisticate sisteme de securitate cibernetică instalate de companii și guverne, precizează un nou raport publicat de Global Risk Institute (GRI) în Toronto, scrie canindia.com.
Computerele de acum folosesc lungi șiruri de „biți” care codifică ori 1 ori 0. Prin contrast, quantum computing permite unui bit să folosească 0 și 1 în același timp. Prin manipularea unei colecții mari de biți quantum, cunoscuți ca qubits, un computer cuantic poate procesa configurații nenumărate de zerouri și unuri simultan.
Ani de-a rândul, sistemele cuantice de calcul au fost în mare parte o parte din fizica fundamentală și știința computerelor, dar în timp începe să fie utilizat în tehnologii cu potențial de susținere a aplicațiilor inovative și creative ca măsurători de mare precizie și imagistică medicală.
Raportul subliniează că o consecință neintenționată a acestor tehnologii este posibilitatea de deturnare a unor unelte de criptare care în prezent susțin securitatea cibernetică.