Facebook a fost acuzata de folosirea ilegala a sistemului de recunoastere faciala
Facebook a fost acuzată că folosește Sistemul de recunoaștere facială fără acordul explicit al utilizatorilor.
Facebook construiește o reprezentare a feței utilizatorilor pentru a crea ceva numit „faceprint” pentru fiecare utilizator. Acest faceprint este apoi folosit pentru a sugera etichete pentru utilizatori când încarcă noi poze în rețea. Această practică este conturată în politica companiei și utilizatorii pot opta pentru colectarea informațiilor faciale, scrie cnet.com.
Oricine poate spune că indiciul se află în numele serviciului, dar mulți utilizatori Facebook probabil nu știu că sunt de acord cu stocarea informațiilor despre fața lor atunci când își crează un cont. Un grup de utilizatori din Illinois , Statele Unite ale Americii, au dat în judecată Facebook pentru nerespectarea Legii Confidențialității Informațiilor Biometrice din Illionois pentru că nu cere acordul explicit al utilizatorilor pentru colectarea de identificatori unici ai caracteristicilor fizice.
Judecătorul din San Francisco, James Donato a respins joi un apel al rețelei sociale americane și a găsit admisibile plângerile a trei utilizatori care reproșează Facebook că a colectat “în secret și fără acordul lor” datele biometrice legate de chipul lor și apoi le-au folosit pentru a face recunoaștere facială, scrie agerpres.ro.
“Instanța acceptă ca adevărate afirmațiile reclamanților potrivit cărora tehnologia de recunoaștere facială a Facebook include o scanare a geometriei feței fără consimțământul reclamanților”, se spune în decizia scrisă a judecătorului James Donato, care a considerat “plauzibilă” cererea lor de compensare daune-interese.