Risc de securitate: Centralele nucleare, expuse la atacuri cibernetice
Riscul unui atac cibernetic serios asupra centralelor nucleare din intreaga lume este in crestere, avertizeazaa un raport.
Infrastructura nucleara civila din cele mai multe tari nu este pregatita pentru a se apara impotriva unor astfel de atacuri, a adaugat raportul. Multe dintre sistemele de control al infrastructurii sunt “nesigure prin design”, datorita vechimii lor, scrie smartnews.ro.
Publictat de catre think tank-ul Chatham House, raportul a studiat apararile cibernetice ale centralelor nucleare din intreaga lume, pe o perioada de 18 luni.
Infractorii cibernetici, hackerii sponsorizati de stat si teroristii si-au crescut activitatea online, a sustinut raportul, ceea ce inseamna ca riscul unui atac net-based semnificativ “este foarte actual”.
Un astfel de atac asupra unei centrale nucleare, chiar daca la o scara mica sau putin probabil, trebuie luat in serios, datorita daunelor pe care le-ar putea produce daca sunt emise radiatii.
In plus, a sustinut raportul, “chiar si un incident de securitate cibernetica la scara mica la o centrala nucleara este de natura sa aiba un efect disproportionat asupra opiniei punlice si a viitorului industriei nucleare civile”.
Cresterea digitalizarii si a increderii in software-ul comercial creste riscurile cu care se confrunta centralele nucleare.
“Exista un mit potrivit caruia sistemele computer din centralele nucleare sunt izolate de internet si, datorita acestui lucru, sunt imune la tipurile de atacuri cibernetice care afecteaza alte industrii”. Cu toate acestea, asa numitul “air gap” dintre internetul public si sistemele nucleare este usor de spart cu “nimic mai mult decat un flash drive”. Raportul a remarcat ca virusul computer distructiv Stuxnet a infectat centralele nucleare ale Iranului pe aceasta cale.