IGPR pregateste o actiune nationala de verificare a agentilor de paza
Poliția Română demarează, începând de azi, până vineri ‘Săptămâna prevenirii criminalității’ – o acțiune la nivel național.
Anul acesta, în cadrul activităților vor fi implicate și inspectoratele școlare județene, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, direcțiile Județene pentru sport și tineret, O.N.G. — uri, fundații și Instituția Prefectului. Ziua de 30 septembrie va fi dedicată prevenirii infracțiunilor contra patrimoniului.
Polițiștii vor informa populația cu privire la consecințele unui comportament neglijent vizavi de bunurile personale. Ei se vor afla în parcările din zona marilor centre comerciale, în piețe publice, piețe agroalimentare, vor avea standuri de informare în mall-uri, în târgurile de mașini, se vor deplasa la asociațiile de proprietari și vor controla agenții de pază cu privire la respectarea Legii 333/2003.
Vor fi organizate sesiuni de informare în școli, activități de informare a deținătorilor de bunuri și valori cu privire la obligațiile pe care le au, vor fi instruite persoanele vârstnice cu privire la eventualitatea comiterii unor furturi din locuințe (în orașe, la cluburile vârstnicilor iar în zonele rurale, prin caravane de informare) și vor fi stabilite întâlniri cu muncitorii sezonieri, pentru prevenirea furturilor.
Polițiștii vor organiza și expoziții denumite ‘Infracțiuni și infractori’ în cadrul cărora vor prezenta obiecte folosite la spargerea de locuințe și vor ilustra diferite moduri de operare sau metode de pătrundere în locuințe. În același timp, cei prezenți (reprezentanți ai asociațiilor de proprietari, persoane vulnerabile sau voluntari, vor asista la prezentarea unor sisteme de alarmă sau antiefracție.
La Dolj, polițiștii vor organiza o simulare de furt din locuință, într-unul dintre cartierele craiovene. Se vor urmări reacțiile cetățenilor prezenți și ulterior se vor pune întrebări cu privire la comportamentul propriu și măsurile ce trebuie adoptate pentru a nu deveni victimă unei astfel de infracțiuni. De asemenea, va fi discutat și modul în care cetățenii trebuie să procedeze când sunt victime sau martori ai infracțiunilor de furt.
La Hunedoara, va fi instituit un stand de informare, privitor la protejarea bunurilor din patrimoniul personal: locuință, autoturisme, bunuri personale. Conducătorii auto care și-au lăsat bunuri de valoare în autoturismele din parcarea centrului comercial, vor fi anunțați prin stația audio a hypermarket-ului și invitați la standul polițiștilor, pentru a fi avertizați cu privire la riscurile la care s-au expus.