Cum alegi DVR-ul potrivit pentru tine?
Pentru a putea fi foarte eficient, un DVR trebuie sa aiba anumite caracteristici tehnice, care pot sa difere foarte mult in functie de necesitatile pe care le ai.
Cum diversitatea de DVR-uri este foarte mare, alegerea unui astfel de dispozitiv poate sa fie foarte dificila. Daca vrei sa faci aceasta alegere de unul singur si nu apelezi la o firma specializata, care sa iti ofere sfaturi, atunci trebuie sa tii cont de cateva criterii.
In primul rand, trebuie sa tii cont de faptul ca primele elemente pe care trebuie sa le cumperi sunt camerele video, abia apoi, in functie de acestea, trebuind sa achizitionezi DVR-ul. Este o idee foarte buna si sa achizitionezi direct un kit de supraveghere video, deoarece in felul acesta ai garantia ca DVR-ul se potriveste cu camerele.
Cum alegi, totusi, un DVR?
Daca ai camerele de supraveghere, trebuie sa tii cont de urmatoarele criterii atunci cand iti alegi DVR-ul:
– Tipul acestuia. Vei descoperi ca exista doua categorii de Dvr-uri: standalone si PC. Cele standalone sunt dedicate supravegherii video, facand toate activitatile aferente, de la procesare, pana la vizualizare si inregistrarea imaginilor, in tim ce Dvr-urile de tip PC sunt computere echipate cu o placa pentru camerele video si cu un soft special. Daca DVR-urile de tip PC sunt ceva mai usor de folosit, mai flexibile si mult mai adecvate pentru solutiile IP, DVR-urile standalone prezinta avantajele faptului ca sunt dedicate, nu necesita un sistem de operare si sunt mult mai stabile.
– Numarul de canale video sau audio. Este un alt aspect extrem de important, care poate decide o astfel de achizitie. Numarul de canale video poate sa varieze intre 4, 8, 16 si 32 de intrari iar numarul de canale audio intre 1 si 16. In functie de DVR, acestea pot fi analogice, digitale sau combinate. De regula, intrarile analogice au un pret ceva mai mic decat cele digitale, iar instalarea lor este mai usoara. Acestea sunt insa ceva mai putin calitative decat cele digitale, in conditiile in care transmisia digitala nu are deloc pierderi. Este indicat sa te gandesti la un DVR cu un numar de canale care sa permita extinderea sistemului de supraveghere, deoarece in viitor s-ar putea sa ai nevoie de mai multe camere. De exemplu, daca doresti sa iti compui, pentru inceput, un sistem de supraveghere cu 4 camere, nu ar fi rau sa optezi pentru un dvr 8 canale, care sa iti permita extinderea sistemului in orice moment.
– Compresia video. Aceasta trebuie sa fie cat mai performanta, in asa fel incat imaginile filmate sa nu ocupe foarte mult spatiu pe HDD. Majoritatea DVR-urilor folosesc compresii de tip H.264, MJPEG si Mpeg4. Dintre acestea, cea mai buna compresie este de departe H264, deoarece permite o compresie foarte buna si o calitate excelenta a imaginilor.
– Rezolutia de vizualizare si cadrele pe secunda. Cu cat rezolutia este mai mare, cu atat este mai bine. Cel mai important aspect de care trebuie sa tii cont sunt cadrele filmate pe secunda ( fps) , deoarece acestea decid cat este de cursiva imaginea. De cele mai multe ori, 6fps/ canal cu o rezolutie maxima sunt mai mult decat suficiente pentru o inregistrare cursiva.
– Numarul de Hdd-uri suportate. Este bine sa calculezi spatiul de care vei avea nevoie, inainte de a face o achizitie de DVR. Majoritatea DVR-urilor suporta pana la 2 HDD-uri de maxim 2 TB, insa la nevoie, poti gasi si variante care suporta mai multe HDD-uri.
Evident, interfata cu utilizatorul este si ea foarte importanta si de asemenea, este bine ca achizitia DVR-ului sa fie in concordanta cu legislatia in domeniu. De asemenea, este indicat sa achizitionezi acest dispozitiv dintr-un magazin de incredere si sa tii cont de numele producatorului, deoarece oferta este foarte bogata si multi producatori ofera mai multa incredere decat altii.