Analiza big data, determinant pentru noi aliante de securitate
Big data reprezintă un element critic pentru managementul sistemelor din clădirile inteligente, însă pentru ca acestea să funcționeze, este necesară parcurgerea mai multor etape.
Big data reprezintă software-ul care face posibilă administrarea sistemelor și automatizarea proceselor de întreținere a acestora, fără ca intervenția umană să fie necesară. Totuși, înainte ca software-ul să funcționeze, este necesară parcurgerea a trei etape de dezvoltare în sectorul Building Internet of Things (BIoT).
Potrivit unui studiu efectuat de Memoori, până în 2020, piața globală pentru hardware legat de activitatea în rețele va ajunge la suma de 130 de miliarde de dolari. Chiar dacă această investiție va îmbunătăți fluxul de date în sistemele existente BAS (Building Automation System) și va reduce costurile operaționale, aceste caracteristici nu vor fi suficiente pentru a sastisface cerințele majorității cumpărătorilor.
Compania a ajuns la concluzia că o investiție suplimentară de 29 de miliarde de dolari în big data și software cloud ar putea face din noile sisteme o propunere mult mai atractivă pentru clienți. Totuși, există multe obstacole comerciale și tehnologice care trebuie depășite, cele mai importante fiind lipsa securității și prezența a prea multe standarde deschise.
Avansul software-ului big data a fost determinat de inițiativele companiilor, care au evoluat de la faza de testare la faza de producție. Rezultatul este faptul că aproape fiecare mare producător IT a dezvoltat o strategie big data și un portofoliu de expertiză cu care să exploateze oportunitățile pieței. Producători precum Honeywell, Johnson Control sau Siemens au format alianțe strategice cu companii IT pentru a dezvolta produce și servicii pentru sectoare diferite.
IBM, Cisco și Microsoft consideră că piețele pentru reședințe și clădiri comerciale au foarte mult potențial. Companiile dezvoltă noi oferte care cumulează experiența lor în domeniul de integrare a sistemelor, networking și analiză big data pentru a atrage clienți noi. Potrivit Memoori, strategiile acestor companii vor demonstra faptul că investiția în performanța clădirilor și în analiza datelor reprezintă cea mai bună alegere pentru clienți.
Există deja mai multe parteneriate între jucători puternici din industria IT prin intermediul cărora cerințele pieței IoT vor fi îndeplinite, însă nu a fost stabilit cine este lider de piață. Fără îndoială, aceste colaborări reprezintă cea mai bună metodă de a dezvolta produse standardizate, stabile și securizate care pot înțelege și oferi beneficiile promise.
Pare a fi avantajos pentru firmele IT și pentru furnizorii de servicii pentru clădiri de a colabora pentru a oferi soluții big data pentru clădiri. În afara acestor parteneriate, se poate observa o colaborare între sectoarele IT și firmele de networking cu firmele din construcții și partenerii lor, responsabili cu integrarea sistemelor.
Lideri de piață vor deveni cei care vor putea folosi software-ul big data și analiza acestora pentru a oferi cele mai bune și cele mai rezonabile soluții care vor satisface nevoile clienților.