Grupari specializate in fraude informatice, destructurate de Politia Romana
Polițiștii Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Alba au destructurat trei grupări infracționale transfrontaliere specializate în fraude informatice.
În urma a 20 de percheziţii desfăşurate în judeţele Sibiu, Vîlcea, Braşov şi în municipiul Bucureşti, 33 de persoane au fost conduse la audieri.
Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia şi procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Sibiu au efectuat 20 de percheziţii domicilare, pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Sibiu, Vâlcea şi Braşov, pentru destructurarea a trei grupări infracţionale, specializate în infracţiuni informatice şi spălare de bani.
În urma cercetărilor s-a stabilit că, în perioada ianuarie 2012 – decembrie 2014, mai multe persoane s-ar fi constituit într-un grup infracţional organizat transfrontalier, care ar fi acţionat, atât pe raza judeţului Sibiu, cât şi pe teritoriul Marii Britanii, având ca principală preocupare infracţională intermedierea unor retrageri frauduloase de bani, susceptibili de a proveni din comiterea de fraude informatice, comise de membrii altor grupări infracţionale.
Astfel, sumele de bani obţinute din vânzări fictive de bunuri, prin intermediul internetului, ar fi fost transmise, prin sisteme de transfer rapid, iar ulterior ar fi fost ridicate în numele destinatarului, de către persoane stabilite în Marea Britanie, ce ar fi fost racolate de membrii grupării infracţionale.
Prejudiciul cauzat prin comiterea de infracţiuni este estimat, până în prezent, la 850.000 de dolari, iar prin acest mod de operare ar fi fost prejudiciate peste 580 de persoane vătămate.
Totodată, poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate şi procurorii D.I.I.C.O.T. au documentat şi activitatea infracţională a altor două grupări, coordonate şi sprijinite de gruparea din Sibiu şi care ar fi acţionat pe raza municipiilor Braşov şi Râmnicu Vâlcea.
În fapt, membrii grupării infracţionale din Braşov, în perioada 2012 – 2014, ar fi prejudiciat mai multe persoane prin introducerea, modificarea sau ştergerea de date informatice privind diverse bunuri ce erau postate fictiv spre vânzare pe site-uri de licitaţii online, în special din Federaţia Rusă, Uzbekistan, Turkmenistan, Ucraina, Kazahstan, în scopul obţinerii de beneficii materiale ilicite.
În aceeaşi perioadă, membrii grupării infracţionale din Râmnicu Vâlcea sunt bănuiţi că ar fi comis, în acelaşi mod, mai multe fraude informatice, prin intermediul unor site-uri de vânzări online, din Spania, Portugalia, Brazilia, Mexic şi S.U.A..
La sediul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Sibiu au fost conduse 33 de persoane, în vederea audierii şi dispunerii măsurilor legale ce se impun.
Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi de Serviciul Român de Informaţii.
Acţiunea a beneficiat şi de sprijinul luptătorilor serviciilor pentru acţiuni speciale din Sibiu, Alba, Vâlcea şi Braşov.
La acţiune au participat şi jandarmi.