Romania: ultimul loc in UE privind utilizarea de cloud computing
Doar 5% din companiile din România folosesc serviciile de cloud computing, cu care utilizatorii pot accesa informații stocate pe servere externe.
Potrivit Eurostat, Serviciile de cloud computing, cu ajutorul cărora utilizatorii de internet pot accesa informaţii şi aplicaţii stocate pe servere externe, sunt folosite de numai 5% dintre companiile din România, cel mai redus procentaj la nivelul UE, unde media de utilizare este de 19%.
Companiile finlandeze au recurs cel mai mult la servicii de cloud computing în 2014, procentajul firmelor care folosesc servere externe pentru a stoca emailuri, fişiere, baze de date, software şi alte aplicaţii atingând 51%, se arată într-un studiu întocmit de biroul de statistică al Uniunii Europene.
Italia se situează pe locul al treilea, cu un procentaj de utilizare de 40%, urmată de Suedia (39%) şi Danemarca (38%).
La polul opus, firmele româneşti folosesc cel mai puţin servicii de cloud computing (5%), urmate de companiile din Letonia şi Polonia (ambele 6%), Bulgaria, Grecia şi Ungaria (toate 8%).
Cele mai multe dintre companiile din România apelează la cloud computing pentru servicii de e-mail (76%), în timp ce serviciile de stocare de fişiere, baze de date şi software sunt folosite de circa 36%-37% dintre firme.
Riscul privind o eventuală breşă de securitate, costurile ridicate, nesiguranţa în privinţa locaţiei serverelor externe, dar şi lipsa de informare sunt printre principalele motive pe care companiile le invocă pentru a nu folosi sau a nu extinde gradul de utilizare al serviciilor de cloud computing.