HomeStiriSecuritate ITNATO – Cyber Coalition 2014
NATO - Cyber Coalition 2014

NATO – Cyber Coalition 2014

NATO - Cyber Coalition 2014NATO a organizat, în Estonia, cel mai mare exerciţiu cibernetic din istorie pentru a testa abilităţile de a-şi apăra reţelele, specialiştii români elaborând scenariul şi mediul virtual pentru acest exerciţiu complex.

 “Acest exerciţiu va testa sistemele noastre pentru a ne asigura că NATO ţine pasul cu ameninţările care evoluează şi că abilităţile şi expertiza specialiştilor noştri cibernetici sunt la capacitate deplină pentru îndeplinirea sarcinilor”, a declarat Sorin Ducaru, asistent al Secretarului general NATO pentru riscuri de securitate emergente, potrivit unui comunicat al Alianţei. Exerciţiul “Cyber Coalition 2014“, început marţi în Estonia, testează capacitatea Alianţei de a-şi apăra reţelele de diverse provocări existente în domeniul cibernetic, trasnmite Mediafax.

La Cyber Coalition 2014 participă peste 670 de experţi cibernetici şi guvernamentali din toate cele 28 de state membre, inclusiv din România, plus Finlanda, Suedia, Austria, Elveţia şi Irlanda.

Potrivit lui Sorin Ducaru, “specialiştii români au avut un rol particular în elaborarea scenariului şi a mediului virtual pentru acest exerciţiu complex”. Ei se află în prezent în Estonia, fiind implicaţi – alături de aliaţi – în derularea exerciţiului.

Experţii testează viteza schimbului de informaţii care permite ţărilor membre NATO să-şi coordoneze apărarea împotriva atacurilor cibernetice.

“Ameninţarea cibernetică nu este doar o ameninţare potenţială, ci o realitate de zi cu zi. Conflictele pot fi virtuale dar cu consecinţe care sunt reale şi distructive”, a mai precizat Ducaru, care îl însoţeşte pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a vizitat, joi, Centrul de Excelenţă NATO în domeniul cibernetic de la Tallinn, Estonia, unde se desfăşoară exerciţiul.

La summitul NATO din septembrie, din Ţara Galilor, aliaţii au stabilit că atacurile cibernetice pot reprezenta o ameninţare la adresa stabilităţii, securităţii şi prosperităţii la nivel naţional şi la nivel euroatlantic. Impactul atacurilor cibernetice poate fi la fel dăunător asupra societăţilor moderne precum atacurile convenţionale.

Share With: