HomeStiriBusiness & TehnologieRomania va avea nevoie de 300.000 de specialist IT in anul 2020
job

Romania va avea nevoie de 300.000 de specialist IT in anul 2020

 

jobPotrivit estimărilor asociației patronale de profil (ANIS), numărul de specialiști în domeniul IT va crește la 300.000 la nivelul anului 2020.

“Cu o piaţă actuală de 120.000 de specialişti şi sectorul tehnologiei informatiei (IT) în plină creştere, România trebuie să aibă în vedere dezvoltarea acerbă a acestui domeniu şi să susţină în următorii cinci ani dezvoltarea profesională a încă 180.000 de specialişti IT care să se poată angaja atât în companiile de software, cât şi în departamentele IT ale firmelor din alte domenii de activitate”, se arată într-un comunicat al ANIS.

În acest sens, ANIS şi Facultatea de Automatică şi Calculatoare din Universitatea Politehnică din Bucureşti caută soluţii pentru obţinerea rezultatelor scontate.

“Dacă ne raportăm la nevoia de specialişti în piaţă, rezultă că avem nevoie de o creştere a numărului de locuri de şcolarizare la nivel naţional cu cel puţin 50%. Nevoia de specialişti trebuie însă calibrată în funcţie de gradele de specializare. Spre exemplu, absolvenţii de licenţă şi masterat din facultăţile cu profil informatic vor fi cel mai probabil recrutaţi de companiile de software şi departamentele IT din companiile mari care oferă poziţii specializate. Cererea suplimentară, care include poziţii cu specializare medie, poate fi acoperită inclusiv prin reconversie profesională şi atragerea în domeniul IT a absolvenţilor din alte facultăţi prin cursuri accelerate cu certificare internaţională”, a afirmat preşedintele ANIS, Andrei Pitiş.

Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii IT (ANIS) reprezintă interesele companiilor IT româneşti şi sprijină dezvoltarea industriei româneşti de software şi servicii IT şi creşterea atât a companiilor implicate în proiecte de externalizare, cât şi a celor care generează proprietate intelectuală, prin crearea de produse software.

Asociaţia a fost înfiinţată în 1998 şi numără în prezent aproximativ 100 de membri, care includ companii cu capital românesc sau străin, mici sau multinaţionale, cu sedii în toate marile centre IT din ţară, ceea ce asigură asociaţiei reprezentativitate la nivel naţional.

 

 

 

Share With: