Furturi din societatile comerciale. Ce preferinte au hotii?
Deși prezintă un pericol social redus, furturile de pe rafturile magazinelor rămân în atenția hoților care preferă alimentele în detrimentul altor produse cu valoare mai ridicată.
Astfel, aproape zilnic, comercianții reclamă furturile înregistrate la nivelul unității proprii, hoții fiind de cele mai multe ori prinși, înainte de a ieși din magazine cu bunurile sustrase. Între preferințele infractorilor, dulciurile ocupă primul loc, însă au fost cazuri în care hoții au fost prinși în timp ce furau mezeluri, conserve, chiar și băuturi alcoolice. De asemenea, obiectele vestimentare de mici dimensiuni și de îngrijire personală cum ar fi săpunuri, farduri, geluri de duș, se numară printre articolele sustrase de pe rafturile marilor magazine.
Obiectele de valoare mare sau banii lichizi vor fi întotdeauna în atenția infractorilor care concep cele mai ingenioase modalități de a și le însuși, indiferent dacă acestea se află într-un magazin, într-un depozit sau în circulație. Orice verigă slabă în expunerea, depozitarea, manipularea sau paza acestor valori va fi speculată de răufăcători în săvârșirea unei infracțiuni.
Astfel, Poliția recomandă administratorilor de societăți comerciale să adopte o serie de măsuri menite să contribuie la creșterea siguranței spațiului comercial. Instruirea angajaților în recunoașterea potențialilor infractori, poate scuti proprietarul de însemnate pagube. De obicei, hoții au un comportament specific, privind mai degrabă în jurul spațiului comercial și la persoanele din magazin și mai puțin la anumite produse. Oferind suspectului indicii că a fost identificat, se creează condiții pentru evitarea unei infracțiuni, pe cei mai mulți dintre infractori, o abordare de genul ‘Pot sa vă ajut cu ceva?’ sau ‘Vă pot ajuta să găsiți ceea ce căutați?’ îi va determina să își abandoneze planurile.
Cele mai eficiente strategii de prevenire sunt cele care combină dispozitivele tehnice de siguranță cu vigilența factorului uman. Eficacitatea camerelor de luat vederi cu circuit închis este sporită de o bună iluminare, de folosirea unor oglinzi ingenios plasate (pentru vizualizarea unghiurilor ‘moarte’) și de un personal bine instruit.