HomeStiriBusiness & TehnologieANCOM: Securitatea reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice
securitate cibernetica

ANCOM: Securitatea reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice

securitate ciberneticaSecuritatea şi integritatea reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice. Revizuirea autorizării generale pentru furnizarea reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice a fost agreată cu industria de profil, a informat, marţi, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii.

Potrivit unui comunicat al ANCOM, Autoritatea a agreat, marţi, împreună cu industria de profil, proiectul deciziei pentru modificarea şi completarea Deciziei preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii nr. 338/2010 privind regimul de autorizare generală pentru furnizarea reţelelor şi a serviciilor de comunicaţii electronice, îndeplinindu-se astfel obiectivul transpunerii dispoziţiilor noului cadru de reglementare la nivelul legislaţiei secundare.

În esenţă, au fost clarificate, modificate şi completate aspecte importante referitoare la securitatea şi integritatea reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice, furnizarea reţelelor şi a serviciilor de comunicaţii electronice în situaţii deosebite, condiţiile utilizării resurselor de numerotaţie, condiţiile tehnice aplicabile în cazul retransmisiei serviciilor de programe audiovizuale, precum şi cu privire la conţinutul fişei de descriere a reţelelor şi serviciilor.

‘Decizia aprobată marţi creează premisele asigurării unui grad mai ridicat de siguranţă şi transparenţă pentru realizarea comunicaţiilor electronice, atât prin creşterea responsabilităţii furnizorilor în ceea ce priveşte securitatea şi integritatea reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice, cât şi prin informarea utilizatorilor în legătură cu incidentele de securitate’, se menţionează în documentul citat.

De asemenea, obligaţiile privind implementarea măsurilor menite a asigura integritatea reţelelor şi continuitatea furnizării serviciilor de comunicaţii electronice în situaţii deosebite, care sunt de natură a afecta grav viaţa ori sănătatea persoanelor, devin obligatorii pentru toţi furnizorii, astfel încât să poată fi facilitată inclusiv realizarea comunicaţiilor dintre autorităţile publice cărora le revine responsabilitatea privind organizarea apărării împotriva dezastrelor.

În plus, actul normativ adoptat deschide posibilitatea ca şi furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice să beneficieze de dreptul de a utiliza anumite resurse de numerotaţie.

În ceea ce priveşte retransmisia serviciilor de programe media audiovizuale lineare, în scopul protejării intereselor utilizatorului final, s-a agreat cu industria un set de parametri tehnici specifici măsurabili conform standardelor în vigoare.

Conform ANCOM, alte modificări şi completări aduse de noua decizie se referă la transmiterea notificării privind furnizarea de reţele sau servicii de comunicaţii electronice, intrând în vigoare o nouă exceptare de la această obligaţie, respectiv fiind aduse unele clarificări privind condiţiile executării obligaţiei de a transmite notificarea de către persoanele străine care intenţionează să furnizeze reţele sau servicii de comunicaţii electronice în România.

‘Exceptarea menţionată mai sus este aplicabilă operatorilor sistemelor globale de comunicaţii mobile prin satelit (G-MPCS/S-PCS) şi are ca obiectiv diminuarea sarcinii administrative din partea statului român în scopul includerii teritoriului naţional în aria de acoperire a reţelelor de comunicaţii electronice prin care se asigură servicii de comunicaţii electronice cu caracter transfrontalier, astfel încât utilizatorii finali care folosesc servicii de comunicaţii prin satelit să poată beneficia de acestea şi pe durata tranzitării teritoriului României’, subliniază Autoritatea. După finalizare, decizia va fi transmisă spre publicare către Monitorul Oficial

Share With: