Vatileaks. Vaticanul şi securitatea – 007?
La Vanguardia: Nimic nu va mai fi ca înainte în jurul lui Benedict al XVI-lea, după trădarea majordomului său. Încrederea papei a fost înşelată. După scandalul Vatileaks – furtul de documente private pentru care au fost condamnaţi fostul său majordom şi un tehnician informatic – responsabilii cu securitatea Sântului Scaun şi-au sporit măsurile de vigilenţă şi control asupra angajaţilor pentru a evita un nou caz similar.
Noul secretar al papei Benedict al XVI-lea, Sandro Mariotti – Sandrone -, nu mai are biroul în aceeaşi sală ca precedenţii secretari ai Suveranului Pontif. Accesul în birou este acum limitat. Este vorba de a face acum mai dificil accesul, contrar celui de care a beneficiat Paolo Gabriele – Paoletto – majordomul care a putut să fotocopieze nestingherit mii de documente private care treceau prin biroul lui Georg Gänswein, unul din secretarii papei. Gabriele, închis acum într-o celulă a Vaticanului pentru a-şi ispăşi pedeapsa de un an la care a fost condamnat, se mişca cu o libertate deplină prin sălile din apropierea camerei de studiu a papei Joseph Ratzinger şi nimeni nu-i împiedica accesul la textele sensibile.
Potrivit ziarului La Stampa, serviciile de securitate ale Vaticanului, conduse de monseniorul sloven Mitja Leskovar au decis unele schimbări substanţiale. Una dintre ele va fi, începând din ianuarie, utilizarea obligatorie de către toţi angajaţii a unei cartele prevăzută cu un microcip. Aceasta le va permite să intre sau să iasă din sală şi să fie înregistrate orele exacte ale vizitelor. Datorită elementului tehnic va putea fi urmărită constant poziţionarea în orice moment a celui care o poartă. Nu este vorba de a urmări permanent mişcările angajaţilor în interiorul Vaticanului, ci de a le putea afla locul în împrejurări speciale. Se prevede ca astfel de cartele să aibă un efect descurajant asupra celor care vor să-l imite pe fostul majordom.
Ziarul La Stampa a dramatizat totuşi decizia, subliniind că ‘Big Brother şi-a făcut intrarea în Vatican’. Acelaşi ziar a folosit şi termenul de ‘007’ pentru a se referi la agenţii de pază ai Sfântului Scaun. Este vorba de o denumire destul de folosită în Italia, mai ales după noul film al seriei James Bond – care a avut o acoperire foarte amplă în L’Osservatore Romano, cotidianul oficial al Vaticanului – dar, în limbajul colocvial, ‘007’ se referă la spioni, body-garzi, sau detectivi. Vor exista, de asemenea, mai multe restricţii în privinţa fotocopierii documentelor. Mai întâi va fi trecut numele şi semnătura într-un caiet, în care se specifică cine ca cerut fotocopiile şi despre ce documente este vorba.