Cum vede şeful Serviciului Sisteme de Securitate din cadrul IGPR portretul evaluatorului de risc
Toate societăţile comerciale care deţin bunuri ce ar putea deveni ţinta hoţilor sunt obligate, până în decembrie 2013, să-şi facă o analiză de risc, care va fi realizată de o categorie de experţi complet nouă.
Potrivit comisarului şef Aurel Catrinoiu, şeful Serviciului Sisteme de Securitate din cadrul IGPR, în luna iunie a intrat în vigoare Hotărârea de Guvern 301/2012, care adoptă măsurile de securitate a obiectivelor realizate pe baza unor analize de risc. De aici a apărut necesitatea apariţiei unor oameni specializaţi în realizarea acesor analize, în condiţiile în care evaluările de risc trebuie să fie gata pentru o largă paletă de agenţi economici, până în luna decembrie 2013. “Această analiză de risc este, de fapt, documentul prin care un specialist analizează şi stabileşte de ce anume este nevoie pentru ca paza unui obiectiv să acopere toate vulnerabilităţile acestuia în faţa hoţilor. Este vorba despre un standard impus de Uniunea Europeană prin care fiecare societate comercială are obligaţia să-şi identifice ameninţările care pot pune în pericol viaţa sau integritatea persoanelor sau a valorilor deţinute şi a stabili măsurile necesare”, a declarat pentru MEDIAFAX comisarul şef Aurel Catrinoiu.
În momentul de faţă însă, pe piaţa românească nu există şi evaluatori autorizaţi să realizeze aceste expertize de risc. Drept urmare, Autoritatea Naţională pentru Calificări, împreună cu reprezentanţi ai Poliţiei şi ai firmelor de securitate, lucrează la elaborarea unuei documentaţii care va face obiectul unui curs pentru viitorii “evaluatori de risc la efracţie”.
“Candidaţii la statutul de evaluatori trebuie neapărat să fie absolvenţi de studii superioare şi, la finalul cursului, să promoveze un examen”, a explicat Catrinoiu.
Şeful Serviciului Sisteme de Securitate susţine că evaluatorii de risc la efracţie vor socoti riscurile obiectivelor analizate după ce vor lua în considerare, printre altele, statisticile poliţiei cu privire la criminalitatea în zonă, dacă în apropiere există vreun gang ori altă cale prin care posibilii infractori să poată să dispară imediat după comiterea unui jaf şi eventualele instituţii din zonă, care beneficiază de pază asigurată de stat.
La finalul analizei, evaluatorii vor întocmi rapoarte din care să reiasă atât numărul de agenţi de pază, cât şi alte măsuri necesare pentru ca obiectivul evaluat să nu poată fi prădat de răufăcători.
Comisarul şef Aurel Catrinoiu a subliniat că viitoarea meserie de evaluator implică o mare responsabilitate. În cazul producerii unui un incident despre care se va dovedi că a fost posibil ca urmare a unei evaluări greşite a riscurilor, expertul care a semnat raportul va fi luat în evidenţă, la a treia abatere urmând ca acestuia să i se ridice dreptul de a mai practica această profesie.
Conform autorităţilor, preţul unei expertize de risc nu a fost reglementat legal, fiind o piaţă liberă.