HomeStiriSecuritate FizicaDGIPI si strategiile nationale de securitate si ordine publica
dgipi

DGIPI si strategiile nationale de securitate si ordine publica

dgipiDirecţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, a organizat, joi, 4 octombrie 2012, începând cu ora 12.00, la hotel Howard Johnson, conferinţa de presă prilejuită de finalizarea proiectului ”Implementarea Sistemului Naţional Integrat de Management al Informaţiei şi al Activităţii Tactico – Operative la nivelul Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă”, (SIMITO) cod SMIS 19554.

Proiectul, finanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative 2007-2013, s-a derulat pe o perioadă de 27 de luni şi a avut drept obiectiv general îmbunătăţirea managementului decizional în domeniul politicilor şi strategiilor naţionale de securitate şi ordine publică.

Prin implementarea acestui proiect, sa urmărit, cu precădere, creşterea capacităţii administrative a DGIPI, în calitate de principal furnizor de informaţii integrate („produse de tip „intelligence”) necesare factorilor de decizie.

Sistemul implementat permite, în timp real, reflectarea tuturor informaţiilor într-un singur sistem informatic modern, integrat la nivel naţional. Prin unificarea tuturor informaţiilor într-un punct central se va contribui astfel, la simplificarea proceselor de lucru şi la dezvoltarea interacţiunilor între structurile teritoriale şi centrale de analiză a informaţiilor, fiind eliminaţi timpii necesari pentru transmiterea informaţiilor.

Implementarea proiectului oferă posibilitatea de a beneficia de un sistem informatic modern, ca suport în managementul decizional în domeniul politicilor si strategiilor naţionale de securitate şi ordine publică. Sistemul implementat permite un proces de analiză şi de coroborare a informaţiilor primare, obţinute la toate nivelurile, transformarea informaţiilor singulare în produse analitice de calitate superioară, necesare pentru a fundamenta deciziile factorilor responsabili.

Principalele activităţi desfăşurate în cadrul proiectului au constat în achiziţia de echipamente şi servicii specializate de instruire pentru utilizarea de aplicaţii informatice de analiză a informaţiei şi interpretarea rezultatelor obţinute, precum şi la dezvoltarea sistemului informatic modern compus dintr-o bază de date necesară pentru colectarea, procesarea, stocarea, interogarea şi raportarea datelor gestionate la nivel naţional.

La conferinţa de presă au participat Vasile-Paul Zai, consilier al Ministrului Administraţiei şi Internelor, Gina Palade, reprezentant al Direcţiei pentru Dezvoltarea Capacităţii Administrative – Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative, şefi de structuri din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă.

În mesajul adresat, conducerea Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă a transmis mulţumiri personalului unităţii implicat în acest proiect, “pentru modul în care înţelegeţi şi demonstraţi că unitatea are capacitatea şi angajaţii au dorinţa de a dezvolta şi creşte rolul DGIPI în spaţiul siguranţei publice şi al unităţilor cu atribuţii în domeniul informaţiilor şi protecţiei interne”. De asemenea, a transmis mulţumiri conducerii Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative pentru sprijinul acordat, exprimându-şi convingerea că “vom avea în continuare o foarte bună colaborare în dezvoltarea şi derularea de proiecte care să asigure o mai bună îndeplinire a atribuţiilor conferite, potrivit legii, în interesul cetăţeanului”.

Vasile-Paul Zai, consilier al ministrului Administraţiei şi Internelor, a declarat că absorbţia de fonduri europene cu rezultate palpabile este una dintre priorităţile MAI, iar, din acest punct de vedere, DGIPI este una dintre cele mai eficiente structuri ale MAI. “Ne putem lăuda astăzi că folosim un sistem informatic modern, utilizat de FBI, CIA, de ţări foarte importante din UE, cum ar fi Germania şi putem să ne lăudăm, de asemenea, că suntem pionieri în sud-estul Europei”, a afirmat Vasile-Paul Zai.

Managerul de proiect Valentin Dogaru a precizat că printre rezultatele proiectului “Implementarea sistemului naţional integrat de management al informaţiei şi al activităţii tactico-operative la nivelul DGIPI” se numără crearea unei baze de date unice la DGIPI., în care vor fi preluate atât informaţiile existente până în prezent, cât şi cele obţinute pe viitor la nivelul unităţii, precum şi modificarea cadrului normativ prin emiterea instrucţiunilor de muncă. Totodată, a precizat că după implementarea acestui proiect, timpul în care este livrată informaţia către beneficiar, din momentul în care a fost implementată, cu toate aprobările necesare, se reduce cu 80%.

Reprezentantul Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative, Gina Palade, a transmis felicitări echipei de proiect pentru modul profesionist în care şi-a desfăşurat activitatea şi a subliniat că DGIPI este un exemplu de bună practică în domeniul dezvoltării şi implementării de proiecte cu finanţare europeană.

 

 

 

Share With: