Impreuna, pentru siguranta copiilor
Inspectoratul General al Poliţiei Române în parteneriat cu „Centrul Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual” – FOCUS lansează campania de informare şi sensibilizare a opiniei publice „Împreună, pentru siguranţa copiilor”.
Campania se adresează copiilor din clasele I-IV şi părinţilor acestora şi va include activităţi de diseminare a unor materiale informativ-preventive, prezentări şi discuţii cu elevii şi profesorii în unităţi de învăţământ, precum şi organizarea de concursuri cu premii pe teme de siguranţă a celor mici.
În prima etapă a campaniei, activităţile vor fi organizate pe litoral, pe tot parcursul lunilor iulie şi august 2012. Campania va continua, din septembrie, în unităţile şcolare, la nivel naţional.
Începutul anului scolar va fi marcat prin lansarea unui kit on-line de sfaturi pentru părinţi şi copii sub genericul ,,Înapoi la şcoală – ştiu să fiu în siguranţă” şi susţinerea, de către ofiţerii de prevenire din toate judeţele, de prezentări în şcoli, pe tema dispariţiilor de minori.
În vacanţa de iarnă, acţiunile se vor concentra pe distribuirea de materiale de informare pentru siguranţa copiilor în locuri aglomerate.
Toate activităţile campaniei vor include o secţiune de informare cu privire la serviciile oferite prin apelarea numărului european pentru dispariţii de copii – 116.000.
Parteneriatul traditional dintre Centrul Român pentru Copii Dispăruţi –FOCUS şi Poliţia Română a fost un factor esenţial al activităţii noastre din cei 5 ani de existenţă pe care îi marcăm astăzi. Împreună realizăm atât activităţile de căutare a copiilor dispăruţi dar şi campaniile de informare şi sensibilizare, pentru că numai astfel putem face ca siguranţa copiilor nostrii să fie mai mult decât un slogan – a spus doamna Mihaela Geoana, Preşedinte FOCUS.
Comisarul-şef Adrian Dumitrescu, şeful Serviciului Urmăriri din cadrul I.G.P.R. precizează că ,,În primele zile de la sesizarea unei dispariţii poliţia, împreună cu partenerii de lucru din acest domeniu, găsesc 95% din persoanele dispărute. Este o muncă ce implică un efort deosebit, întrucât activităţile noastre se desfăşoară contra cronometru şi fiecare clipă contează mai mult decât s-ar putea crede la prima vedere.
Pe această cale doresc să le mulţumesc celor care ne-au oferit sprijin în activităţile noastre şi să îmi exprim încrederea că parteneriatele stabilite cu celelalte instituţii şi ONG – uri vor continua cu rezultate foarte bune. De asemenea, vreau să le transmit celor care vor să ne ofere sprijin în această activitate că vor fi trataţi cu maximă deschidere.”
,,Prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor reprezintă o prioritate pentru Poliţia Română. Siguranţa copiilor ne preocupă în cea mai mare măsură. Printr-o colaborare susţinută cu structurile operative, dar şi prin campanii de informare şi conştientizare a părinţilor şi copiilor, ne propunem să reducem factorii de risc în apariţia unor astfel de situaţii. Parteneriatul cu organizaţii nonguvernamentale de profil, cum este Centrul Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual – Focus, asigură eficienţa demersurilor preventive, în interesul superior al copilulul. Aşadar, rămânem Împreună, pentru siguranţa copiilor!”, a declarat comisar-şef Constantin Stroescu, şeful Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din I.G.P.R..
* * *
Parteneriatul dintre Inspectoratul General al Poliţiei Române şi Centrul Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual” – FOCUS a debutat în 25 mai 2007. Tot pe 25 mai, în anul 2009, a fost lansat oficial în România număr european pentru dispariţii de copii – 116.000 şi a fost anunţată derularea campaniei comune de promovare la nivel naţional a acestui număr.
De asemenea, în anul 2011, Inspectoratul General al Poliţiei Române, în parteneriat cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi FOCUS au finalizat mecanismul „Alertă Răpire Copil” care poate fi declanşat în cazul răpirilor sau dispariţiilor în care viaţa copilului dispărut este pusă în pericol.
Data de 25 mai a fost stabilită ca ,,Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi” şi a fost celebrată pentru prima oară la nivel internaţional în anul 1986, la iniţiativa Crucii Roşii, pe fondul înmulţirii cazurilor de dispariţii în rândul copiilor.
Recomandări preventive
SFATURI PENTRU PĂRINŢI:
Pentru a evita dispariţia copilului dumneavostră:
• Supravegheaţi-vă în permanenţă copilul, la joacă, atunci când vă aflaţi la cumpărături şi în zonele aglomerate; câteva clipe de neatenţie sunt suficiente ca acesta să dispară sau să se accidenteze;
• Învaţaţi-l că are voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră şi că trebuie să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă;
• Explicaţi-i, pe înţelesul său, cu exemple concrete, că nu este bine să intre în vorbă cu persoane străine şi nici să accepte de la acestea diverse obiecte sau promisiuni; în nici un caz nu trebuie să se urce în maşinile necunoscuţilor sau să îi însoţească pe aceştia, indiferent de pretext;
• În concedii, acordaţi o atenţie sporită supravegherii copilului dumneavoastră; aglomeraţia şi mediul străin reprezintă factori de risc care pot favoriza pierderea acestuia;
• Nu-l trimiteţi singur la cumpărături, mai ales în locurile pe care nu le cunoaşte;
• Asiguraţi-vă că ştie numele şi numărul de telefon al părinţilor, precum şi adresa la care locuieşte;
• Învaţaţi-l că, dacă se pierde de dumneavoastră, trebuie să rămână în zona unde v-a văzut ultima dată şi să apeleze la un politist sau la un adult însoţit de un copil;
• În cazul dispariţiei copilului, alertaţi imediat Poliţia la numărul de telefon 112 sau sunaţi la Centrul Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual, la numarul 116000.
În cazul în care copilul dumneavoastră a dispărut:
• Verificaţi la rude şi prietenii apropiaţi dacă copilul nu se află la aceştia;
• Anunţaţi în cel mai scurt timp Poliţia; sesizarea dispariţiei unui copil se poate face prin apel la numărul de urgenţă 112, prin sesizare directă la sediul unităţii de poliţie sau prin sesizarea verbală a unei patrule din teren; după anunţarea Poliţiei, sunaţi la 116 000 la Centrul Focus, pentru a mări numărul persoanelor care îl caută şi a mediatiza dispariţia copilului.
• Păstraţi-vă calmul! Chiar dacă vă aflaţi într-o stare de emoţie puternică, este foarte important să vă stăpâniţi, pentru a oferi poliţiştilor toate detaliile ce îi pot ajuta să vă găsească copilul în cel mai scurt timp.
Trebuie să fiţi în măsură să furnizaţi anchetatorilor:
– descrierea semnalmentelor şi a semnelor particulare
– câteva fotografii recente ale copilului
– o înregistrare audio-vizuală, dacă dispuneţi de aşa ceva
– descrierea obiectelor de vestimentaţie cu care era îmbrăcat la momentul dispariţiei, precum şi a obiectelor pe care le avea asupra sa
– împrejurările în care a dispărut
– profilul său psihic şi moral, starea de sănătate
– o listă cuprinzând persoanele din anturajul său, locuri pe care obişnuia să le frecventeze
– datele de contact ale adulţilor apropiaţi (bunici, unchi, mătuşi, vecini etc)
– în general, orice informaţie care vi se pare de interes pentru poliţişti (riscul de a fi fost luat de un membru al familiei, certuri recente, antecedente de părăsire a domiciliului, dispariţia unor obiecte personale din camera sa etc)
SFATURI PENTRU COPII:
Pentru a nu vă pierde de părinţi:
• Nu vă îndepărtaţi de părinţi atunci când vă aflaţi în oraş, la cumpărături sau pe stradă, în vacanţe;
• Nu intraţi în vorbă cu persoane necunoscute şi nu răspundeţi invitaţiei acestora de a le însoţi, indiferent ce vă spun acestea; nu vă lăsaţi intimidaţi de ameninţări sau impresionaţi de promisiunile acestora – atunci când sunteţi acostaţi de asemenea persoane, îndepărtaţi-vă de acestea şi apelaţi la cineva cunoscut;
• Dacă vă pierdeţi de părinţi, rămâneţi în zona în care i-aţi văzut ultima dată şi apelaţi la sprijinul unui adult (preferabil de la o instituţie, un magazin etc); dacă vedeţi un poliţist în zonă, adresaţi-vă acestuia;