Rotatia schimburilor si perturbarea vietii de familie a agentilor de paza
Despre rotatia schimburilor din paza am mai vorbit : http://psihologiasecuritatii.wordpress.com/2011/03/29/aspecte-temporale-in-paza/ Acolo unde exista un program alternant de munca in general (si munca de noapte in particular), apar conflicte intre raport cu timpul profesional si cel extraprofesional.
Si nu vorbim doar de defazarea ritmurilor biologice, dar si de perturbarea vietii de cuplu, prin afectatarea directa a indeplinirii rolurilor familiale, ceea ce conduce nu numai la perturbarea vietii de familie si sociala a agentilor de securitate, la aparitia unor conflicte, dar si la o anumita stare de tensiune psihica, cresterea nivelului de anxietate si alterarea imaginii despre sine, toate fiind exacerbate sau estompate in functie si de capacitatile adaptative ale fiecaruia.
Comparativ cu persoanele care isi desfasoara activitatea profesionala in programe tipice, de zi, cei care lucreaza in schimburi alternante raporteaza mai multe interferente in viata lor de familie, in special legat de timpul disponibil care ramane pentru a fi petrecut cu sotia sau/si copii. Cantitatea si calitatea interactiunilor sociale au o legatura directa cu sanatatea fizica si mentala. Persoanele care nu pot stabili programe regulate in activitatile lor de zi cu zi au dificultati de planificare, aparand si dicultati in a face fata responsabilitatilor familiale. Participarea la anumite intruniri, cluburi, activitati sportive, etc, devine foarte dificila deoarece acestea sunt, de obicei, adaptate la programul obisnuit de zi. Lipsa contactelor sociale regulate coreleaza pozitiv cu sentimentele de singuratate si izolare.
Relatia de cuplu a agentilor de paza ce lucreaza in schimburi alternante este mai instabila, mai tensionata decat a celor care lucreaza in posturi fixe, stresorul interfata munca/familie fiind mai acut la agentii de paza care lucreaza in ture de noapte.